Aging en voeding
Ouder worden zorgt voor de afname van een aantal belangrijke stofjes in ons lichaam. Gelukkig kunnen we de voorraad door slimme keuzes, aardig beïnvloeden en op peil houden. Met andere woorden ouder worden betekent niet dat het hopeloos bergafwaarts gaat. Met een gezonde leefstijl van gevarieerd eten, voldoende beweging en ontspanning kan je je energiek en fit voelen.
L-tryptofaan bouwstof aanmaak serotonine het gelukshormoon en voedingsbronnen
Serotonine is een stimulerende neurotransmitter die betrokken is bij verschillende alledaagse functies, zoals bijvoorbeeld slaap en emotie. Daarnaast is serotonine belangrijk voor het verwerken van pijnprikkels.
- Bruine rijst
- Chiazaad
- Gevogelte (kip, kalkoen, eend)
- Haver
- Basilicum
- Eiwit
- Gedroogde pruimen
- Lijnzaad
- Zonnebloempitten
- Pompoen- en sesamzaad
- Bananen
- Fruit als ananas, banaan, mango, kokos en kersen
- Chocola puur 70%
Tyrosine bouwstof aanmaak dopamine en voedingsbronnen
Tyrosine is een aminozuur waaruit dopamine wordt aangemaakt en is ook nodig voor de aanmaak van het schildklierhormoon.
Dopamine is de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor een gezonde assertiviteit, seksuele opwinding, een goed immuunsysteem en een goed werkend zenuwstelsel. Een laag dopamine level bemoeilijkt de aansturing van de spieren, wat onder andere kan leiden tot spierstijfheid, traag bewegen en sterk beven
Dopamine oxideert gemakkelijk, het eten van veel fruit en groenten beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen doordat groenten en fruit rijk zijn aan antioxidanten.
- Vis
- Schaal en schelpdieren
- Zeewieren
- Gevogelte
- Eieren
- Avocado
- Noten en zaden
- Haver
- Peulvruchten
- Vlees
GABA voedingsbronnen
Over GABA (Gamma-Aminoboterzuur) wordt veel gezegd en geschreven. Niet zonder reden. Deze neurotransmitter speelt een sleutelrol in ons brein en is verantwoordelijk voor een goede en rustgevende slaap.
Je lichaam maakt naarmate je ouder wordt minder GABA aan. Dit is een natuurlijk proces wat mede verklaart waardoor je naarmate je leeftijd vordert vaak slechter gaat slapen.
- Broccoli
- Groene groenten (bladgroenten als spinazie)
- Zaden
- Verse noten (ongebrand) amandelen en walnoten
- Aardappelen
- Bananen
- Uien
- Schapenzuivel
- Eieren
Koolhydraten
Een belangrijke energiebron voor het lichaam zijn koolhydraten. We hebben ze nodig voor het brein en organen. Koolhydraten kun je in twee groepen delen: snelle (slechte) koolhydraten en langzame (goede of gezonde) koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn ongezond en werken het afvallen tegen, terwijl langzame koolhydraten gezond zijn en je kunnen helpen met afvallen.
Snelle koolhydraten zorgen ervoor dat je stopt met vet verbranden en extra vet aanmaakt. Een teveel aan snelle koolhydraten is schadelijk voor je gezondheid op zowel de korte als de lange termijn.
Snelle Langzame
|
· Havermout
· Quinoa · Boekweit · Peulvruchten · Linzen · Groenten · Zoete aardappel · Fruit |
Langzame koolhydraten worden langzamer door het lichaam verteerd en zorgen daarom minder voor een suikerpiek. Het helpt om koolhydraten te eten met toevoeging van vet om de vertering ervan te vertragen, daardoor voorkom je een snelle suikerpiek in het bloed.
Nog enkele tips voor gezonde voeding en lekker eten:
- Eet puur en onbewerkt
- Minimaal 500 gr. groenten per dag. Verdeel de groenten over de verschillende maaltijden.
- Beperk het snacken, neem liefst een gezonde snack van fruit of groenten en stop met eten na je laatste maaltijd.
- Wees niet bang voor vet, gezonde vetten zijn de bouwstof van hormonen. Bij voorkeur verzadigde vetten als kokosvet, roomboter of ghee om te bakken en olijfolie voor salades.
- Voldoende eiwitten, let hierop als je een vegetarisch dieet volgt.
- Beperk gluten en zuivel. Ze zijn van invloed op de werking van de darmen. Een lekkende darm maakt het immuunsysteem overactief en zorgt voor veel klachten. Spijsverteringsklachten, krampen, opgeblazen gevoel, wisselende stoelgang, luchtwegen en allergie. Je zou beide eens een maand kunnen schrappen.
- Besteed tijd aan het bereiden en zoeken naar leuke recepten. Maak het eten mooi en lekker en geniet ervan.
Pas tot slot de 80-20% regel toe. Gun jezelf af en toe een lekkernij, een ijsje, gebakje of iets wat je heel lekker vind.